Najuspješnija godina u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u 2017. godini je prošlo 957.969 putnika, što je za 14% više u odnosu na 2016. godinu. Također, u prošloj godini je obavljeno 12.775 avio operacija, što je povećanje od 12% u odnosu na 2016. godinu, te je otpremljeno 2.956.988 kg karga, odnosno 3% više u odnosu na 2016. godinu.
Međunarodni aerodrom Sarajevo je u protekloj godini zabilježio još dva rekorda. Tako je u srpnju kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo 140.025 putnika, što predstavlja povećanje za čak 28% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a što predstavlja najveći procentualni rast u povijesti ovog aerodroma. Već u kolovozu smo sa 144.166 putnika postavili i rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu, također najviše u povijesti aerodroma. Konačno, u čak tri mjeseca prošle godine opsluženo je preko 100.000 putnika, također po prvi put u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Poređenja radi, 100.000 putnika u jednom mjesecu je kroz MAS prvi put prošlo tek 2015.godine.
Sve ovo je rezultat kontinuiranih aktivnosti koje su za cilj imale privući što veći broj aviokompanija na Međunarodni aerodrom Sarajevo, uspostavu novih linija, te proširenje svih pratećih ponuda i sadržaja. Samo u 2017. godini šest novih aviokompanija je započelo operacije sa našeg aerodroma, a radimo na nastavku takvog trenda, sa posebnim osvrtom na nove destinacije i u 2018. godini, te tako sada već sa sigurnošću možemo reći, nastavili se ovakav trend, da ćemo u 2018. godini premašiti broj od milijun putnika.
Sve ovo omogućava dalji razvoj Sarajeva i ostatka Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije u koju se sada može doći iz bilo kog dijela svijeta, sa bilo kog kontinenta, sa samo jednim presjedanjem.
Ovakav rast zahtjeva značajno proširenje aerodromskih kapaciteta, te se, nakon što je završeno rušenje zgrade starog terminala, uskoro očekuje otpočinjanje postupka proširenja terminalne zgrade i pratećih objekata. Po završetku ovih radova, Međunarodni aerodrom Sarajevo imat će kapacitet da opsluži 2 milijuna putnika godišnje, što će nam omogućiti dalje privlačenje novih aviokompanija i uspostavu dodatnih destinacija.
Međunarodni aerodrom Sarajevo krajem prošle godine instalirao je na testnoj osnovi Anti-fog sustav za rasturanje pothlađene magle tečnim propanom. Ispuštanjem za okoliš neškodljivog kemijskog reagensa tečnog propana, magla se na ovaj način pretvara u ledene čestice, odnosno snježne kristale koji zatim u vidu oborina padaju na zemlju. Obavljena je i obuka uposlenika, te bi, uz već postojeći Sistem za instrumentalno slijetanje, trebalo doći do dodatnog poboljšanja uvjeta za uspješno slijetanje i polijetanje zrakopolova s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.